GHIDUL CETĂȚEANULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
CUM AR TREBUI SA REACȚIONĂM ÎN CAZ DE CUTREMUR
Conform Art 9 din Regulamentul de organizare si functionare al Liceului Tehnologic Goga Ionescu există o metoda anonimă de sesizare a faptelor de violență si, stabilită la nivelul unității de învățământ. Aceasta metoda consta intr-un formular la care au acces toti parintii si elevii scolii, gestionat de pe domeniul gogaionescu.ro
Link-ul catre acest formular este: https://forms.gle/FhdKXSY6ZpbDRwZP8
In urma inceperii lucrului la proiectul de reabilitare scoala, din ianuarie 2022-2023 elevii invata in corpul G, cantina scolii, atelier si sala de sport.
Accesul elevilor in curtea scolii se face prin poarta din spate, Strada Petru Rares, incepand cu ora 7,30 sub supravegherea paznicului si a profesorului de serviciu din curtea scolii.
Nu vor parasi curtea scolii pana la terminarea programului decat in situatii de urgenta sau cu un motiv bine intemeiat, cu stirea si aprobarea profesorului diriginte, la solicitarea lor, daca sunt majori sau la solicitarea parintilor sau reprezentantilor legali daca nu sunt majori.
Elevii care au ore de inot la bazinul scolii in timpul programului vor iesi prin poarta din spate sub supravegherea profesorului.
Elevii au acces in curtea scolii pe baza carnetului de note cu fotografie si vizat la zi, daca nu sunt recunoscuti de paznic sau profesorul de serviciu. Daca nu au carnetul asupra lor, se cere recunosterea lor de catre colegi si profesori si este anuntat dirigintele ca elevul nu are carentul asupra lui, pentru a lua masuri.
Parintii se vor legitima cu buletinul, vor anunta motivul pentru care vor sa intre, vor fi inscrisi in registrul de intrari de la poarta si va fi anuntata telefonic de catre paznic persoana cu care vor sa se intalneasca. La poarta exista un tabel cu tot personalul scolii si numerele lor de telefon.
Fostii absolventi, care au nevoie de acte de studii sau adeverinte, vor avea acces la secretariat conform programului secretariatului de eliberare de acte de studii, program afisat la poarta , dupa ce se vor legitima si vor fi inscrisi in registul de intrari.
Alte persoane vor avea acces in scoala, doar cu un motiv bine intemeiat ( ex audinte, sponsorizari), dupa ce va fi anuntata conducerea scolii, dupa ce se vor legitima si vor fi inscrisi in registul de intrari.
Organele de indrumare si control ( ISJ Dambovita, MEN, DSP, Politie,Pompieri, Jandarmerie, etc) vor avea acces oricand, dupa prezentarea legitimatiilor de serviciu sau a ordinelor de serviciu.
In fiecare zi vor fi de serviciu pe scoala 3 profesori de serviciu conform unui grafic stabilit de conducerea scolii afisat in cancelarie si distribuit pe grupul de whatsapp din care fac parte toti profesorii si personalul didactic auxiliar.
Doi dintre profesori vor fi de serviciu in corpul G si unul in curtea scolii. De regula acestia vor efectua serviciu pe scoala in ziua in care nu au ore sau au unu numar mic de ore in orar, conform ROFUIP. Programul lor este intre 7,30 si ora 15.
Profesorii de serviciu vor fi ajutati in pauze de inca 3 profesori, unul pe holul de la etajul 1 din corpul G si 2 in curtea scolii.
Dacă un cutremur se întâmplă în timpul orelor, toţi copiii se vor adăposti sub bănci și se vor ţine cu putere de picioarele băncilor. Copiii aflaţi pe rândul de lângă fereastră vor sta cu spatele la fereastră. La grădiniță mesele sunt mult mai mici, iar copiii pot fi mai greu de convins să intre sub ele. Dar educatoarea poate să le propună acest joc din timp, iar la un seism adevărat, doar începe jocul.
Profesorul le va spune când se pot ridica de acolo, după ce se termină mișcarea. După ce ies de sub bănci, profesorul verifică dacă evacuarea lor se poate face în siguranță, dacă holul este liber, scările sunt întregi. Profesorul îi anunță pe copii că pot să iasă afară din cădire, în liniște, fără să alerge pe hol/scări și fără să se îmbrâncească.
Afară profesorul face prezența și după ce se asigură că toată lumea este bine, sta cu copiii până la anunțul că activitatea poate reveni la normal – făcut de diriginte sau director. Apoi părinții vor veni să ia copiii. Dacă seismul este unul puternic, cu pagube/victime, atunci încep procedurile speciale de intervenție ale salvatorilor.
Dacă un cutremur se întâmplă când copilul este pe drum, trebuie să se adăpostească într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Stai la cel puțin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
Dacă ești într-o mașină, rămâi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieși din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, așteaptă forțele de intervenție.
Nu are importanță unde te afli în momentul producerii cutremurului. Adăpostește-te imediat într-un loc sigur și rămâi calm până la încetarea cutremurului.
Dacă esti în interiorul unei clădiri:
• rămâi acolo
• nu încerca să ieși afară și nu te duce pe balcon
• adăpoștește-te sub o masă, un birou sau o mobilă solidă și ține-te bine de aceasta
• dacă ești pe un hol, așează-te în poziție ghemuit lângă un perete interior
• protejează-ți capul și fața
• îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat
• Dacă ești într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostește-te în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele. Nu ieși afară unde ai putea fi rănit.